Basset Hound Portal - alt om Basset Hound Kontakt oss | Nettkart | Språk: English Norsk | Søk:

Trening og adferd

 

Hvorfor så trist?

Det er en grunn til at Basset Hounds har lange ører, korte bein og nok hud til overs til en Basset Hound til!

 

Basset Hound tilhører hundetypen støver, drivende hund, og når den følger spor ligger snuten mot bakken, og ørene soper nedi - og dette fører til at mer sporlukt hvirvles opp, noe som også låses i hudfoldene som har falt foran øynene til hunden.  Med andre ord, en Basset Hound sporer omtrent blindt og stoler 100% på sine luktesanser for å finne byttet.  Som kjent er det bare Blodhunden som har bedre luktesans enn en Basset Hound. 

 

Vi har selv opplevd dette på tur hvor vi har sett haren og har kunnet se hvor den løper, mens Ozzy har kun fått lukten av haren og følger sporet uten å kikke opp!

 

De korte beina egner seg i kratt og busk, som er gjemmested for hare, kanin og annet småvilt.  Det betyr også at din Basset Hound ikke vil komme for langt foran deg når den sporer - og med et dypt skogsmål er du sikker på å finne hunden når den loser.  At Basset hunden har løs hud egner seg også i kratt og busk da den sjelden setter seg fast.

 

Er en Basset Hound en familiehund?

Svaret er ja, denne rasen er meget godt egnet som familiehund.  De er meget trofaste, snille og liker barn.  Det sagt, en Basset Hound vil, om den får lov, overta huset og anse seg som eier av alle medlemmene i husholdningen.  Som flokkdyr vil den ønske å ligge i sofaen og sengen sammen med deg - så hvis du ikke selv ønsker dette må den trenes fra en ung alder.

 

Kan Basset Hounds trenes?

Mange sier at sporhunder er vanskelige å trene, da deres primære instinkt er nettopp å spore.  Tar man tak i en Basset Hound fra ung alder er det ingen ting den ikke kan trenes til å gjøre, men den husker at trening er forbundet med en godbit, og vil etterhvert miste interesse hvis den ikke får ros.  Det sagt, det å sitte, komme på kommando og holde seg unna matfatet inntil den får lov tar ikke lang tid å lære hunden.

 

Hustrening derimot, kan ta lang tid!  Her er det viktig å ha et regime på plass slik at hunden blir luftet eksempelvis hver 3. time, for så å øke tidsintervallet over tid.  Din Basset Hound vil da fort forstå at turen er forbundet med dette.

 

Hvor gammel blir en Basset Hound?

Alle bøker som omtaler dette henviser til en levetid på 9-11 år, men de fleste av disse er skrevet på 60 og 70-tallet.  Med moderne kosthold mener vi at dette bør revideres oppover til 11-13 år i snitt, da hunder er generelt sett friskere nå enn de var for førti år siden. Dette understøttes av en undersøkelse foretatt av The Kennel Club/British Small Animal Veterinary Association Scientific Committee som anslår at gjennomsnittsalderen for en Basset Hound var 11 år og 4 måneder.

Les mer om undersøkelsen...

 

Hvilke farger er godkjente i en Basset Hound?

Er du glad i hunden spiller det ingen rolle, men skal den stilles ut må den enten være:

 

  1. Tri-colour (sort, brunrød og hvit) - og denne er også den mest vanlige varianten
    Noen ganger kan en tri-colour fremstå som kun sort og hvit, men ser man nærmere vil den ha et innslag av brunrødt.
  2. Brunrød og hvit
  3. Gul og hvit

 

En sjelden gang vil noen annonsere en "blå" basset - som faktisk er grå, og selv om dette er en tillatt farge så er den generelt sett uønsket.  Dette fordi denne varianten er en genetisk "throwback" og som ofte fører med seg flere medisinske problemer  som tarmslyng, samt mat og hudallergier.

 

Stell av en Basset Hound

De bør børstes en gang i uken for å fjerne hår - ellers får du mange hissige hybelkaniner.  Ellers bør man vaske ørene jevnlig - spør din veterinær om råd, og en dusj i ny og ne (ca. hver andre måned) skader ikke hunden din.  Ellers må tær klippes jevnlig avhengig av hvor aktiv hunden er og pussing/rensing av tennene er også viktig.

Ukjent norsk Basset Hound

 

Amanda fra Majorstuen

Amanda fra Majorstuen