Basset Hound Portal - alt om Basset Hound Kontakt oss | Nettkart | Språk: English Norsk | Søk:

Sykdom i Basset Hounds

 

En Basset Hound har ikke mange av de genetiske eller historiske svakheter andre raser har.  De fleste problemer som oppstår i en Basset Hound er vanligvis eierens feil - som for mye mat, overvekt og for lite mosjon.  Et obs er at en Basset Hound valp ikke bør få for mye mosjon, gå i trapper eller få lov til å hoppe opp eller ned fra sofaen osv før den er 8-10 måneder gammel, da dette kan gi de en svakhet i ryggen og/eller brystpartiet som senere kan føre til problemer.

 

Dødsårsaker, sykdom og alder

De fleste bøker om Basset Hound anslår levetiden til å være mellom 9 og 11 år, men disse ble stort skrevet på 60 og 70-tallet.  Med moderne kosthold lever en Basset Hound mye lengre - vi anslår mellom 11 og 13 år i snitt. 

 

En undersøkelse utført av The Kennel Club/British Small Animal Veterinary Association Scientific Committee anslår at gjennomsnittsalderen for en Basset Hound er 11 år og 4 måneder, og hvor den eldste ble så gammel som 16 år og 8 måneder.  Samme undersøkelse viser at de vanligste dødsårsakene var

 

31%: kreft

13%: naturlige årsaker/avlivning pga alder

11%: tarm/mage problemer og

 8%: hjertestans

 6%: Nevrologiske spasmer, ryggmargs- eller rygg/skjelettproblemer

 

Undersøkelsen viser også at de mest utbredte ikke-dødlige sykdommene en Basset Hound får er:

 

18%: Hudproblemer, sopp og cyster

14%: Falsk graviditet, urinveis- og reproduksjonsproblemer

11%: Muskel og skjelettproblemer, lammelse i forpoter

 8%: Gastro, oppkast, pancreas

 7%: Ørevoks, otitis externa

 

Oppblåst mage

Gir utslag i en kraftig oppblåst mage og kan skje uavhengig av hundens alder.  Hvis du tror din hund har dette er den akutt syk og må til en veterinær med en gang! 

Les mer... 

 

Paneosteitis - lammelse

Denne sykdommer skjer som oftest i hunder mellom 5 og 14 måneder.  Den gir store smerter og lammer hunden delvis i et ben (den halter) - og kan plutselig veksle mellom flere ben, ofte som resultat av stress eller for mye aktivitet.  Årsaken til, og riktig behandling av sykdommen er ukjent, men hunden gror som oftest ut av den i to-års alderen. 

Les mer... 

 

Allergier

Noen Bassets kan få gress allergier, noe som gir utslag i såre, våte øyne - snakk med din veterinær

 

Øyne

Basset Hound er en av rasene som kan få grønn stær (glaukom). 

Les mer...

 

Ører

Lett å unngå, men Basset Hounds kan få illeluktende ører (otitis externa).  Med jevnlig rens av ørene unngår man dette - snakk med din veterinær.

 

Labber

Cyster, absesser og soppangrep kan forekomme pga av Basset hundens store poter og dype mellomrom mellom tærne.

 

Om denne siden

Ansvarlig redaktør av denne siden har ikke medisinsk ekspertise og sykdommene/ lidelsene som nevnes her er kun til generell informasjon. 

 

Er du i tvil oppsøk din veterinær!!

 

Forsikring

Vi anbefaler også at du tegner dyreforsikring på din Basset Hound.  Den tusenlappen (ca) det koster i året er vel verdt pengene hvis sykdom eller skade inntreffer.  De fleste forsikringsselskap har dyreforsikring (i hvertfall til hunden er 10 år) hvis du har annen forsikring i selskapet. 

 

Hos forsikringsselskapet Agria Dyreforsikring kan du tegne dyreforsikring uavhengig av annen forsikring og for hele hundens liv.

 

Agria Dyreforsikring

 

Ozzys prolaps

Rett før påsken 2007 ble Ozzy operert for prolaps i i alt 3 rygghvirvler.

Les mer...